Hol volt a kormány az elmúlt években?

Most kapkodnak jogszabálymódosítással és a bíróságra nyomásgyakorlással? Mit csináltak a kormánypárti politikusok az elmúlt 5 évben? Ja várjunk... szétverték a magyarországi környezet-, és természetvédelmet! 

 

nsz.jpg

 

Tanulságos olvasni a bírók közleményét is a fentiek tükrében:

 

A Magyar Bírói Egyesület közleménye

A kormánypárt egyik vezető politikusa sajtótájékoztatóján súlyos szavakkal illetett, felháborítónak nevezett két nem jogerős bírósági ítéletet, amelyekről - a nyilatkozat szerint - vitát kezdeményeznek az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságában. 


A bírósági ítéletek megalapozottságáról, jogszerűségéről az ellenük benyújtott jogorvoslatok alapján a felsőbb bíróság dönthet, az esetleges felülvizsgálati kérelem elbírálására pedig a Kúria jogosult. A Magyar Bírói Egyesület tiszteletben tartja ezért a kritizált bírósági döntéseket és tartózkodik attól, hogy az eljárások jogerős befejezéséig azokról véleményt nyilvánítson. Leszögezi az egyesület ugyanakkor, hogy a bíróságok ítélkező munkájáról alkotott vélemény csak akkor felel meg a hatalommegosztás és a bírói függetlenség alaptörvényi követelményének, ha az tényszerű, tárgyilagos és szakszerű. 

A kormánypárti politikus nyilatkozata nélkülözi az idézett kritériumokat, ugyanakkor a nyilatkozat tartalma önmagában sérti Magyarország Alaptörvényében deklarált bírói függetlenséget és alkalmas arra, hogy nyomást gyakoroljon az igazságszolgáltatásban részt vevő szervekre, így a bíróságokra is. 

A Magyar Bírói Egyesület, mint a bírák reprezentatív érdek-képviseleti szerve a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőitől is elvárja azt, hogy tartózkodjanak a felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas vélemény nyilvánításától. 

Kiadó: Magyar Bírói Egyesület